2016.10.30. 14:04 Rizmayer Katalin

Sebhelyek

Sebhelyek a dédszüleim sírkövén

Hackspacher dédszüleim sírja eredetileg a Kerepesi úti/Fiumei úti temetőben volt, mint ahogy a kiterjedt rokonságban sokaknak. Bár itt drágább volt a sírhely, mint a külsőbb temetőkben, a sváb rokonság adott rá, hogy nívós helyen és mutatós síremlékek alatt nyugodjanak a halottaik. Emellett előnyös volt, hogy a VIII. kerületi mindenféle családi házaikhoz közel volt ez a temető, különösen a Hackspacher család Teleki tér melletti, Erdélyi utcai (ma Bauer Sándor utca) házához, ahonnan alig pár perc sétára esett.

img_8049_1.jpg

Az ötvenes évek végétől a temetőbe már csak politikusokat, művészeket és tudósokat engedtek temetni, és fokozatosan felszámolták a közemberek régi sírjait. Így kerültek át a mi családi sírjaink is az Új köztemetőbe.
A Hackspacher dédszülők sírján ma is az a szép, fekete márvány sírkő áll, amit még a Kerepesi útról hoztak át a hatvanas évek elején. A sírkő ugyanaz, de mégsem ugyanaz. A háborúban a sírkő ugyanis megsérült.

img_8047_1.jpg

A Kerepesi úti temetőbe az ostrom során betörtek az oroszok, majd a németek ellentámadása után másodszor is a kezükre került. "Az ostromot követően pár napig még mindig a temetőben tartózkodott egy nagyobb létszámú szovjet csapat, akik több sírt is kiraboltak, valamint feldúltak (...), idejüket a reprezentatívabb síremlékekre történő lövöldözéssel múlatták, főként az emberalakokat vették célba. A mai napig látható ennek az ámokfutásnak a nyoma, majdnem minden parcellában állnak olyan sírok, melyeken golyónyomok fedezhetőek fel." *

image1.JPG

 Nem tudhatjuk, hogy a harcok során találták-e el többször is a követ vagy szórakozásból lődöztek rá, de tény, hogy több belövést kapott a feliratos oldalán, és ezeket a sebhelyeket ma is viseli.

image2.JPG

img_8047_1_c.jpg

Amikor áthelyezték az új helyre, akkor a rokonság ravaszul megfordíttatta a követ, a feliratos felét lecsiszoltatta (a mély golyónyomokat nem lehetett eltüntetni), az épen maradt hátoldalt fordította a sír felé és arra vésette fel az új feliratot, immár nem egyenként az elhunytak neveit, hanem egyben emlékezett meg mindannyiójukról, a Hackspacher családról. A felül szereplő Zimonyi család felirat később került a kőre, a Hackspacher dédszülők egyik lányának családja nyugszik még ebben a sírban.

img_8046_1.jpg

Scan0085_4bc.jpg

Dédszüleim: Scheiling Anna és Hackspacher Mihály (1910-es évek)

 

scan0191_b_1.jpg

Hackspacher Mihály dédapám gyászjelentése

 

* részlet a Wikipedia Fiumei Úti Sírkert c. szócikkéből

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emlekmasolatok.blog.hu/api/trackback/id/tr1411915221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása